Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Patogénne mikroorganizmy v surovom mlieku
Strnadová, Ivana
Tato diplomová práce se zabývá patogenními mikroorganismy v syrovém mléce. V teoretické části jsou popsány jednotlivé mikroorganismy, jejich biochemická aktivita, zdroj, možný přenos a onemocnění, která způsobují. Zabývá se legislativou prodeje syrového mléka a důvodem jeho konzumace z pohledu spotřebitele. V další části jsou uvedeny možné inhibiční látky vyskytující se v syrovém mléce, se zaměřením na rezidua antibiotik, jejich technologický a zdravotní dopad. Praktická část byla věnována zjištění celkového počtu mikroorganismů (CPM), psychrotrofních mikroorganismů, bakterie rodu Salmonella spp., bakterie druhu Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus a Escherichia coli v syrovém mléce. Vzorky z mléčných automatů v Jihomoravském kraji a z farmy v Pardubickém kraji byly srovnávány s legislativními limity a také mezi sebou v rámci ročních období podzim/zima a jaro/léto. Na závěr se vzorky testovaly na přítomnost inhibičních látek v syrovém mléce.
Inhibiční látky v mléce a způsoby jejich detekce
Mrázková, Martina
Bakalářské práce se zabývá výskytem inhibičních látek v mléce a jejich detekcí. Inhibiční látky jsou v mléce velkým problémem a to hlavně při jeho technologickém zpracování a také z hygienických důvodů. V práci jsou popsány jednotlivé skupiny inhibičních látek v mléce, které jsou rozepsány od možného zdroje kontaminace až po jejich účinek. Dále práce pojednává o faktorech ovlivňujících hladiny inhibičních látek v mléce, k čemuž také náleží zásady používání léčiv, maximální limity reziduí a prevence kontaminace mléka inhibičními látkami. V další části je v práci popsána detekce inhibičních látek, které jsou rozepsány podle jednotlivých možných způsobů.
Problematika výskytu inhibičních látek v kravském mléce
STŘELEČKOVÁ, Veronika
Mléko, u nás nejčastěji používané mléko kravské, je velmi důležitou potravinou. Jeho význam spočívá v obsahu hodnotných bílkovin, lehce stravitelného mléčného tuku, laktózy, vitamínů a minerálních látek. Kvalitu syrového kravského mléka charakterizuje soubor znaků, mezi které patří např. celkový počet mikroorganismů, počet somatických buněk, obsah základních složek (tuk, bílkovina, laktóza, tukuprostá sušina), bod mrznutí či výskyt nežádoucích cizorodých a inhibičních látek. Rezidua inhibičních látek (RIL) jsou jedním z hlavních kritérií hygienické jakosti syrového mléka, kde se mohou vyskytovat např. v důsledku prevence a léčby mastitid. Mezi největší rizika přítomnosti RIL v potravinách a surovinách živočišného původu, tedy i mléka patří riziko vzniku a šíření bakteriální rezistence, narušení střevní mikroflóry, alergické reakce a toxické účinky RIL jak v humánní, tak veterinární medicíně. Inhibiční látky mají tlumivý vliv na rozvoj a aktivitu mikroorganismů. V mlékárenském průmyslu především ovlivňují aktivitu mlékařských kultur, tím způsobují značné problémy ve výrobě. Jejich přítomnost v mléce způsobuje problémy při výrobě sýrů, zakysávání jogurtů a dalších fermentačních procesech při zpracování mléka. Prevence výskytu RIL závisí především na dodržování základních chovatelských a veterinárních opatření při používání léčiv a přípravků, na technologické kázni v prvovýrobě a pravidelné a striktní kontrole mléka na přítomnost RIL od prvovýroby až po zpracování, kdy se využívá různých screeningových metod jejich detekce. Je velmi důležité zabývat se problematikou RIL v mléce v souvislostech norem kvality, legislativy národní a legislativy Evropské unie a sledovat metody, které se používají při jejich zjišťování, detekci a ověřování.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.